Green Check Yeşil Kontrol Sertifikası için doğru adrestesiniz! info@atmanlioglu.com.tr

Müşteri Hizmetleri

0 312 232 12 43

Teknik Destek

info@atmanlioglu.com.tr

ISO 3834-2 Kaynaklı İmalat Belgesi

ISO 3834-2 Kaynaklı İmalat Belgesi

KAYNAKÇI SERTİFİKASI ;

Kaynaklı imalatlarda, yapılacak kaynak, mutlaka bu yeteneğe sahip kaynakçı tarafından yapılmalıdır. Bunun belgelenmesi için kaynakçılar proje standardına uygun olarak ASME SEC. IX veya EN 287-1 standardına uygun şekilde test edilecek ve yapacağı kaynak özelliklerini kapsayan bir sertifikaya ve yaka kartına sahip olacaktır.

Kaynakçıların testleri Bağımsız Kontrol kuruluşları nezaretinde yapılıp, sertifikalar bu kuruluşlar tarafından verilmiş olması gerekir. Bu tür sertifikası olmayan, geçerliliğini yitirmiş sertifikaları olan kaynakçılar, proje başlamadan önce yetkili Gözetim firması nezaretinde tekrar teste alınmalıdır. Bağımsız Kontrol kuruluşunca verilen ve üzerinde kaynakçının fotoğrafı da bulunan yaka kartları iş esnasında daima kaynakçıda bulunmalıdır ve Müşteri kontrolörleri diledikleri zaman bu karta bakarak kaynakçının bu kaynağı yapmaya yetkili olup olmadığını kontrol edecektir.

Her kaynakçının sertifikasında kendine özel soğuk damga işareti bulunmalıdır. Bu damga, kaynakçı tarafından, yaptığı kaynağın yanına vurulmalıdır. Kaynakçı Sertifikası da yapılan işin standardına uygun olmalıdır. ASME Kodu dışındaki işler içinde ilgili standart baz alınmalıdır. Örneğin EN normundaki işler için EN 287-1 standardına uygun Kaynakçı Belgesi hazırlanacaktır. Kullanılacak kaynak terminolojisi de imalat standardına uygun olmalıdır. Amerikan standartlarında EN terminolojisi, EN imalat standartlarında Amerikan kaynak terminolojisi kesinlikle kullanılmamalıdır.

1090­1 ­ Alüminyum veya çelik konstrüksiyon elemanlarının CE işareti için teknik gereksinimlerini kapsar.
1090­2 ­ Çelik ve alüminyum parçaları için teknik gereksinimleri kapsar.
1090­3 ­ Çelik ve alüminyumun nihai ürünleri için teknik gereksinimler kapsar.

EN 1090 dizisi üç standarttan oluşmaktadır:

EN 1090-1: Yapısal bileşenler için uygunluk değerlendirmesi gereklilikleri (CE işareti). Bu standart, üretim kontrol gereksinimlerinin ana hatlarını vermekte ve standardın 2. ve 3. bölümlerine atıfta bulunarak uygunluk değerlendirmesi için gereklilikleri açıklamaktadır. Standart ekinde, tam olarak hangi bilgilerin belirtilmesi gerektiğini içeren ve ürünlerin nasıl CE ile işaretleneceğini açıklayan talimatlar yer almaktadır.

EN 1090-2: Çelik yapı elemanları için teknik gereklilikler. Bu standart, çelik yapılar için teknik gereksinimleri kapsamaktadır.

EN 1090-3: Alüminyum yapı elemanları için teknik gereklilikler. Bu standart, alüminyum yapılar için teknik gereklilikleri kapsamaktadır.

EN 1090-1 ve EN 1090-2 Belgesi İşletmelere Ne Fayda Sağlar?
Yukarıda yapılan açıklamalar çok net göstermektedir ki, çelik ve alüminyum yapı elemanları üreten işetmelerin mutlaka EN 1090 standartlar dizisine uygun üretim yapmaları, bu standart prensipleri doğultusunda belge almaları ve ürünleri üzerine CE işareti iliştirmeleri bir zorunluluk haline gelmiştir.

Bu sektörde piyasalara ürün sunmak ve rakipleri ile mücadele edebilmek için EN 1090 standartları çerçevesinde belgelendirilmeleri gerekmektedir. Bu belgeler çelik veya alüminyumdan yapısal bileşenler üreten üretici firmalara avantaj getirmektedir. Sadece üretici firmalar değil, müteaahitler, mühendisler, müşteriler ve bu bileşenlerle çalışan diğer bütün kuruluşlar için EN 1090 standartlar dizisi çok önemlidir.

Bu bakımdan çelik veya alüminyum yapısal bileşenler üreten firmalar, EN 1090-1 Belgesi ve CE işareti sayesinde yeni pazarlara kolayca erişebilmektedir. Bu standartlar ve CE işareti sistemi, Avrupa Birliği ülkeleri ile ticaret yapabilmenin ön koşuludur. EN 1090 Belgesi ve CE işareti, ürünlerin Avrupa Birliği ülkelerinde yürürlükte olan Yapı Malzemeleri Direktifi’nin gerekliliklerini karşıladığını kanıtlamış olmaktadır.